- Strona główna
- Choroby
- Objawy
- Operacje
- Galeria
- Słownik terminów
- Konsultacje
- Sklep
- Katalog lekarzy
- Kontakt
Dieta w kamicy nerkowej
Zalecenia dietetyczne w kamicy nerkowej
Kamica nerkowa jest schorzeniem polegającym na tworzeniu się złogów - kamieni w obrębie układu kielichowo - miedniczkowego nerek. Kamica nerkowa jest jednym z najczęstszych schorzeń układu moczowego i trzykrotnie częściej dotyka mężczyzn. Wyróżnia się kilka rodzajów kamicy nerkowej - w zależności od rodzaju substancji tworzących złóg. Najczęstszymi postaciami kamicy nerkowej są:
kamica szczawianowa
kamica moczanowa
kamica fosforanowa
kamica cystynowa
Dieta w kamicy nerkowej powinna być uzależniona od rodzaju substancji składowych złogu. Wśród kilku teorii powstawania złogów w nerkach wymienia się niedostateczną podaż płynów jako jedną z głównych przyczyn powstawania złogów. Zagęszczony mocz sprzyja krystalizacji - wytrącaniu się soli mineralnych a co za tym idzie może powodować tworzenie się złogów. Zaleca się wypijanie odpowiedniej ilości płynów w celu uzyskania około 2 - 2,5 litra moczu. Bardzo istotne jest utrzymanie odpowiedniego zakwaszenia moczu - pH i ograniczenie soli kuchennej oraz pokarmów będących bogatym źródłem kwasu szczawiowego. Dieta bogatobiałkowa z przewagą białka zwierzęcego jest bogatym źródłem puryn, które są prekursorami kwasu moczowego - podstawowego składnika złogów moczanowych.
Czynniki modyfikowalne w diecie mające wpływ na ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej:
Ilość wypijanych płynów, ograniczenie wypijanego soku grejpfrutowego do minimum. Odpowiednia podaż płynów stanowi podstawę profilaktyki rozwoju kamicy. Należy pamiętać o wypijaniu przynajmniej 8 - 10 szkalnek dziennie.
Przyjmowanie witaminy C i D w dawkach przewyższających zalecaną dobową normę istotnie zwiększa ryzyko kamicy nerkowej. Czytaj ulotki informacyjne celem uniknięcia przedawkowania preparatów wielowitaminowych.
Ograniczenie spożywania soli kuchennej. Zwiększona podaż soli kuchennej zawierającej sód powoduje zwiększone wchłanianie wapnia będącego głównym składnikiem mineralnym złogów
Ograniczenie produktów bogatych w kwas szczawiowy i puryny redukuje ryzyko kamicy nerkowej
Dieta w kamicy szczawianowo - wapniowej
Kamica szczawianowo wapniowa obserwowana jest w przypadku nadmiernego stężenia szczawianów i kwasu szczawiowego w moczu. Bardzo często ten rodzaj kamicy obserwowany jest u pacjentów z zaburzonym wchłanianiem jelitowym stany po resekcji jelit i nieswoiste procesy zapalne. Zwiększona podaż witaminy C może powodować powstawanie złogów szczawianowo wapniowych. Niedobór witaminy B6 pojawiający się w zaburzeniach wchłaniania z przewodu pokarmowego przyczynia się do rozwoju tego rodzaju kamicy. Zalecenia dietetyczne w kamicy szczawianowo - wapniowej sugerują ograniczenie spożycia soli kuchennej - zwiększone stężenie sodu powoduje wzrost wydalania moczanu sodu i wapnia. Moczany sodu mogą być jądrem krystalizacji złogów szczawianowo - wapniowych.
Podstawową zasadą dietetyczną w kamicy szczawianowo - wapniowej jest eliminacja szczawianów z diety. Z diety należy wykluczyć produkty będące źródłem szczawianów takie jak: szczaw, szpinak, buraki, rabarbar, botwinę, czekoladę, kawę i mocną herbatę.
Dieta w kamicy moczanowej
Kamica moczanowa związana jest ze zbyt wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi. Dieta bogata w puryny jest czynnikiem ryzyka kamicy moczanowej. Kwaśny odczyn pH moczu sprzyja powstawaniu złogów u osób z kamicą moczanową. Jednym z celów w profilaktyce tego rodzaju kamicy jest alkalizacja moczu specjalnie skomponowaną dietą. Pacjenci z kamicą moczanową nie powinni spożywać podrobów (wątróbka, cynaderki, móżdżek) oraz powinni ograniczyć spożycie wieprzowiny, baraniny i przetworów rybnych (śledzie, sardynki, kawior). Nie zaleca się spożywania grochu, fasoli, orzechów, soczewicy i bobu. Kakao, kawa i herbata powinny być wypijane w ograniczonej ilości. Produkty czekoladowe i czekoladopodobne powinny być spożywane w małych ilościach. Należy pamiętać, że ograniczenia dietetyczne powinny być wprowadzane w rozsądny sposób.
Zalecenia dietetyczne w kamicy moczanowej polecają spożywanie warzyw, owoców, potraw mącznych i mlecznych. Tak jak w każdej kamicy zalecane jest wypijanie zwiększonej ilości płynów (np. woda Jan).
Dieta w kamicy fosforanowo - wapniowej
Dieta w kamicy cystynowej
Po czym poznać, że piję odpowiednią ilość płynów?
Wystarczy kontrolować ilość wypijanych płynów przyjmując, że szklanka ma około 250 ml objętości. Dodatkowo warto kontrolować barwę moczu. Mocz rozcieńczony - pojawiający się dużej podaży płynów ma kolor wodojasny lub lekko żółty. Mocz koloru brunatnego, kolory mocnej herbaty świadczy, że ilość wypijanych płynów jest niewystarczająca.
Polecane artykuły
Polecane filmy
Animacja przedstawiająca operację prostatektomii radykalnej wykonywaną u pacjentów z rakiem stercza.
Operacja przedstawiająca eksplorację moszny u pacjenta ze skrętem jądra.
Założenie cystostomii. Przetoka nadłonowa - cystofix - film przedstawiający sposób założenia cystostomii.
Przezcewkowa operacja przerostu gruczołu krokowego - TURP. Operacyjne leczenie przerostu stercza.