Informujemy, że ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. x

Eurologia

Dzisiaj jest: czwartek, 09 kwiecień 2020 r.
Jesteś tutaj: Strona główna FAQ

Badanie CRP i PSA - powyżej normy

A
A
A

Podwyższone wyniki CRP i PSA

Byłem wykonać badania na CRP i PSA. Badanie CRP wynosi 0,72, a zakres referencyjny 0,00-5,00 natomiast badanie PSA wynosi 1,480, a zakres referencyjny wynosi 0,000-1,400. Jak mam coś takiego zinterpretować? Co oznacza podwyższone stężenie PSA i CRP?

Odpowiedź zespołu eUrologia.pl

Wyniki badań laboratoryjnych oderwane od wywiadu zebranego od pacjenta i badania przedmiotowego nie mają zbyt dużej wartości. Nie można odpowiedzieć w sposób jednoznaczny dlaczego wyniki są powyżej zakresu referencyjnego. wartości przez Pana podane są bardzo dyskretnie podwyższone w stosunku do zakresu referencyjnego w laboratorium, ale nie można powiedzieć, że sugerują jakąkolwiek patologię. Teoretycznie oba wyniki można uznać za prawidłowe, ale bez badania lekarskiego trudno wypowiadać się na temat stanu zdrowia pacjenta. Proszę pamiętać, że leczymy pacjenta a nie wyniki...

Polecane artykuły

Polecane filmy





eUrologia TV

TURBT - transurethral resection of bladder tumour. Usunięcie guza pęcherza moczowego.

USG jamy brzusznej - USG nerek i pęcherza moczowego.

URSL - endoskopowe usunięcie złogu z moczowodu z wykorzystaniem lasera holmowego.

UOW - uretrotomia optyczna wewnętrzna - endoskopowe leczenie zwężenia cewki moczowej.

TURBT - Transurethral resection of bladder tumour. Przezcewkowa resekcja guza.

Newsletter
Chcesz być na bieżąco i otrzymywać zawsze najświeższe informacje na swoją skrzynkę e-mail?
Zapisz się do naszego newslettera.