Informujemy, że ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. x

Eurologia

Dzisiaj jest: czwartek, 21 listopada 2024 r.
Jesteś tutaj: Strona główna Artykuły

10 zapomnianych czynników ryzyka kamicy nerkowej

A
A
A

10 zapomnianych czynników ryzyka kamicy nerkowej

1.  Nadmierne spożycie soli kuchennej: chlorek sodu czyli sól kuchenna spożywany w nadmiernej ilości może przyczynić się do zwiększonego ryzyka kamicy nerkowej. Współczesna dieta składajaca się z wysoko przetworzonych produktów i fast foodów jest bogata w sól kuchenną. Zgodnie z wytycznymi WHO dobowe spożycie soli kuchennej powinno wynosić od 3 do 5 gramów na dobę. Chlorek sodu przyjmowany w nadmiernej ilości zwiększa wydalanie jonów wapnia co może przyczynić się do zwiększenia ryzyka krystalizacji soli wapiennych w układzie kielichowo-miedniczkowym nerki. Oprócz ograniczenia spożycia soli kuchennej (NaCl) można zastąpić ją solą potasową (KCl).

Kamień wydalony przez pacjenta

Fot. 6 milimetrowy złóg wydalony przez chorego.

2.  Otyłość: Otyłość i związana z nią insulinooporność są uznanymi czynnikami ryzyka kamicy moczowej. Hiperinsulinemia powoduje wzrost wydalania jonów wapnia w moczu co przekłada się do wzrost ryzyka wytrącania złogów wapiennym w układzie zbiorczym nerki. Zmiany metaboliczne obserwowane u osób otyłych - zwiększone wydalanie kwasu moczowego i szczawianów w moczu może prowadzić do powstawania złogów szczawianowo-wapniowych. W wielu badaniach udowodniono, że osoby z BMI wynoszącym ponad 25 mają większe stężenia kwasu moczowego w porównaniu do osób z prawidłową masą ciała.

3.  Nadmierne spożycie mięsa: dieta stosowana w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia kamicy nerkowej. Ryzyko wystąpienia kamicy może się zmniejszyć o blisko 45% u osób stosujących dietę bogatą w owoce, warzywa, orzechy, produkty pełnoziarniste oraz unikających spożycia soli i napojów słodzonych.

4.  Przewlekłe lub nawracające zakażenie układu moczowego: Stan zapalny w obrębie układu moczowego powoduje złuszczanie się komórek nabłonka co w połączeniu z zasadowym odczynem moczu spowodowanym rozkładem mocznika przez enzymy bakteryjne sprzyja krystalizacji złogów struwitowych. Kamica struwitowa nazywana inaczej odlewową może być przyczyną nawrotowych infekcji układu moczowego dlatego każdy pacjent z nawrotowym ZUM wymaga USG układu moczowego.

5.  Choroby zapalne jelit: choroba Leśniowskiego Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubago są nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit prowadzącymi do zaburzeń wchłaniania treści pokarmowej i przewlekłych biegunek. Zaburzenia wchłaniania szczawianów, jonów wapnia i wysoki ciężar właściwy moczu mogą predysponować do wytrącania złogów szczawianowo-wapniowych.

6.  Nadużywanie środków przeczyszczających - nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej i picie zbyt małych ilości płynów są najczęstszą przyczyną zaparć. Powszechna dostępność środków przeczyszczających i brak zrozumienia dla przyczyn, które je powodują sprawiają, że są one powszechnie nadużywane. Częste stosowanie preparatów przeczyszczającyh powoduje zaburzenia wchłanianaia z przewodu pokarmowego skutkujące zwiększonym wydalaniem szczawianów w moczu pacjenta i zwiększonym ciężarem właściwym moczu czyli zwiększonym ryzykiem krystalizacji w obrębie układu kielichowo-miedniczkowego.

7.  Operacje jelit - usunięcie długiego odcinka jelita cienkiego może być przyczyną biegunek tłuszczowych co często jest przyczyną zwiększonego stężenia szczawianów w moczu pacjenta.

8.  Nadczynność przytarczyc: Przytarczyce są małymi gruczołami wydzielającymi parathormon odpowiedzialny za regulację stężenia wapnia w surowicy. Nadmierna produkcja parathormonu powoduje zwiękoszone uwalnianie wapnia z kości co skutkuje jego zwiększonym stężeniem w moczu.

9.  Brak aktywności fizycznej i długotrwałe unieruchomienie mogą przyczynić się do rozwoju kamicy nerkowej. Siedzący tryb życia jest uznanym czynnikiem ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej. Długotrwałe unieruchomienie zwiększa wchłanianie wapnia z kości co powoduje wzrost jego stężenia w moczu pacjenta.

10. Nadmierne spożywanie produktów o dużej zawartości szczawianów: jedzenie dużych ilości czekolady, szpinaku i rabarbaru powoduje wydalanie dużych ilości szczawianów w moczu i niekorzystne zmiany w jego pH.

Polecane artykuły

Czynniki ryzyka kamicy  Przyczyny powstawania kamicy nerkowej
Czynniki ryzyka kamicy  Zapobieganie kamicy układu moczowego





eUrologia TV

Objawy raka pęcherza moczowego. Prezentacja objawów raka pęcherza.

Rozcięcie zwężenia ujścia zewnętrznego cewki moczowej - meatotomia.

Rozcięcie zwężenia cewki moczowej - urethrotomia optica interna - operacja zwężenia cewki.

Endoskopowe przezskórne usunięcie złogu z nerki - PCNL.

URSL - endoskopowe usunięcie złogu z moczowodu z wykorzystaniem lasera holmowego.

Newsletter
Chcesz być na bieżąco i otrzymywać zawsze najświeższe informacje na swoją skrzynkę e-mail?
Zapisz się do naszego newslettera.